ניתוח הצמדת אוזניים יכול לעזור במקרים הבאים

  • אוזניים גדולות מהממוצע
  • אוזניים בולטות
  • אוזניים שאינן פרופורציונליות לפנים
  • לעיתים, ניתן גם לתקן עיוותים באוזניים במהלך ניתוח הצמדת אוזניים

באיזה גיל אפשר לנתח?

בדרך כלל נהוג לדחות ניתוחים פלסטיים – קוסמטיים עד לאחר גיל ההתבגרות, כשהשלד הגרמי ורקמות הסחוס בגוף מגיעים לגמר התפתחותם. אבל, למרבה הפליאה, אפרכסת האוזן כמעט משלימה את תהליך צמיחתה בגיל שש, כך שניתן למעשה לבצע את ניתוח הצמדת אוזניים החל מגיל זה. את הניתוח ניתן לבצע בהרדמה מקומית וקשה לצפות מילד בן שש שישתף פעולה, אפילו אם הוא נבון ופיקח, לכן נוטים לדחות את הניתוח לגילאי 10-12.

הערה: אם הילד סובל מהערות החברים ומלחץ סביבתי ומבקש ניתוח הצמדת אוזניים, ניתן להתחשב בפגיעה הנפשית ולהקדים את מועד הניתוח ולבצעו בהרדמה כללית.

תכנון ניתוח הצמדת אוזניים

הפגישה עם רופאי מוסקונה המומחים בתחום, היא החלק הראשון והחשוב ביותר. בפגישה יוסבר תהליך ניתוח הצמדת האוזניים ולאיזו תוצאות לצפות. בחלק מהמקרים לא ניתן להשיג אוזניים סימטריות לחלוטין. המטרה היא לשפר את בלט האוזניים ולא להגיע לסימטריות מושלמת.

הניתוח

הניתוח נועד לתקן את הפגם במבנה האפרכסת, המתבטא בחסר קיפול קדמי המצוי בסחוס אפרכסת האוזן הנורמלית. תופעה זו גורמת להרחקה של האפרכסת מהגולגולת. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית עם טשטוש, אבל אצל ילדים קטנים מומלץ לבצע את הניתוח בהרדמה כללית. הניתוח אורך כשעה, ובסיומו נחבשות אפרכסות האוזניים בתחבושת הנכרכת מסביב לראש, והמטופל יכול לחזור לביתו באותו יום.

הגורמים העיקרים המביאים את האוזן לבלוט מצידי הראש

  1. קונכייה מוגדלת ומורחבת.
  2. קפל אנטי-הליקס מחוק (אינו מוגדר).
  3. שילוב בין השניים.

ישנם מספר שיטות להצמדת אוזניים

הצמדת אוזניים שמורכב מהרבה שקעים ובליטות. המטרה היא להצמיד את האפרכסת מבלי לשנות את המבנה הספציפי הייחודי לה.

שימוש בתפרים נספגים

שימוש  בתפרים נספגים מסוג PDS בלבד. תפרים אלה נספגים לאחר מס' שבועות, מייצרים אפקט ארוך טווח כמו החוטים הקבועים ומפחיתים סיכוי לזיהום. לתפרים הקבועים אין משמעות בטווח הארוך, לכן השימוש בהם מיותר. מעבר לכך, השימוש בתפרים קבועים עלול לגרום להתפתחות זיהומים בטווח הקצר והארוך כיוון שהעור מאחורי האוזן הוא דק באופן יחסי, ולכן כל לחץ של התפר גורם לפליטה של התפר דרך העור, להופעת פצעים ולזיהומים מיותרים.

תופעת הלוואי העיקרית היא הישנות הבעיה ובלט חוזר שלהן. התופעה מתוארת בכרבע מהמקרים. הגישה בעבר כללה שימוש בתפרים קבועים, אשר עשויים לכאורה להפחית את הבלט. אולם, גישה זו אינה מטפלת בבעיה העיקרית. מה שמחזיק את האוזן במקומה היא הצלקת שנוצרת ברקמות העמוקות.

 

הסרת חלק מהקונכייה:

אחת הבעיות הגורמות לאוזניים בולטות היא קונכייה גדולה הטיפול המקובל הוא הצמדה של הקונכייה לאזור שמאחורי האוזן באמצעות תפרים. הדבר אינו מספק במקרים מסוימים ויש להסיר מקטע סחוסי מהקונכייה,. הצמדה פשוטה של הקונכייה לרקמה מאחורי האוזן אינה מספקת. דרך החתך האחורי, מסירים רקמה רכה באזור שמאחורי האוזן וחושפים את מעטפת הסרת הרקמה מאפשרת שני יתרונות. הראשון, יצירת מקום לקונכייה המוצמדת, מה שמקטין את המתח על ההצמדה. היתרון השני הוא תפירת הסחוס למעטפת העצם, שהיא רקמה קשיחה בניגוד לרקמה הרכה אשר עלולה להימתח ולגרום לבלט חוזר.  

 

שיוף האנטיהליקס:

 במרכז האוזן קיים רכס סחוסי הקרוי אנטיהליקס השטחה של הרכס הזה בחלקו העליון ללא הגדרה ברורה שלו, תגרום לבלט בחלק העליון האוזניים. שיטת העיצוב הקלאסית של האנטיהליקס כוללת הנחת תפרים מאחורי האוזן. תפרים אלה מגדירים את האטיהליקס מחדש, אולם אין די בכך. כפי שצוין לפני כן, כל מתח בסגירה מקטין את סיכויי ההצלחה בטווח הארוך. לכן, יש "להחליש" את הסחוס לפני הנחת התפרים. הפעולה מתבצעת באמצעות שיוף של הסחוס בחלקו הקדמי, אשר גורם לכיפוף שלו לאחור, והנחת התפרים מתבצעת ללא מתח. 

 

תוספת תפר באוזן העליונה:

כאשר קיים בלט חוזר לאחר הניתוח, הוא בד"כ מודגש יותר בחלק העליון של האפרכסת. ניתן להוסיף תפר נוסף באוזן העליונה, אשר בדומה להצמדת הקונכייה, מאפשר הצמדה טובה יותר של החלק העליון של האפרכסת .באמצעות עקרונות אלה – תפירה ללא מתח והצמדת האוזן לרקמות קשות ומקובעות, ניתן להקטין את הסיכוי להישנות בלט האפרכסת למינימום. 

הצמדת אוזניים לילדים

רובן של הצמדות האוזניים מתבצעות בילדים בשל מודעות עצמית למראה או כי חברים לכיתה הביכו אותו. דבר שגורם לביישנות, פגיעה בדימוי הגוף, בדימוי העצמי ואף לבעיה חברתית. לעתים, ההורים הם אלה שמבקשים מהילד לעבור את הניתוח, בגלל שהם מבינים כי קיימת בעיה אסתטית. אין צורך לחשוש מניתוח בגיל צעיר. סיכוני ההרדמה דומים לאלו שבגיל המבוגר, בהבדל אחד – בגיל הצעיר חובה לבצע את הניתוח תחת הרדמה כללית, מה שלא מחייב בגיל מבוגר יותר, שם ניתן לבצע את הניתוח תחת הרדמה מקומית עם או ללא תוספת טשטוש. בניתוח אין כל פגיעה במנגנון השמיעה או במנגנון שיווי המשקל, שכן הם אינם באזור הניתוח וממוקמים בתוך הגלגלת. 

סיבוכים ותופעות לוואי של ניתוח אוזניים

אין בכירורגיה פלסטית בפרט, כמו ברפואה בכלל, פעולה חסרת סיבוכים. תופעות הלוואי והסיבוכים כמובן שככל שהולכים למנתח מיומן אחוזי הסיבוכים והתופעות לוואי יורדים.

ניתן לחלק אותם לסיבוכים אסתטיים וסיבוכים רפואיים:

  1. בקבוצה הראשונה ניתן לציין אסימטריה קלה בהצמדת האפרכסת בין שתי האוזניים, אסימטריה היא תופעה טבעית בפנים, הופעת קפלים, הצמדת יתר של האוזניים לראש. התרופפות תפרים שגורמת לאפרכסת לחזור למצבה הקודם. ובליטות סחוס בקדמת האוזניים. לעיתים יכולה להיות הצמדת יתר.
  1. בקבוצה השנייה ניתן לציין שטפי דם, הופעת זיהומים בסחוסים, התפתחות המטומה (שטף דם תת עורי) זמנית, או דימום המחייב ניקוז והצטלקות קלואידית במקום החתך הניתוחי מאחורי האפרכסת. סיבוכים אלו ניתנים לטיפול תרופתי או ניתוחי, בדרך כלל בתוצאות טובות.

הנחיות יום לפני הניתוח

בלילה שלפני הניתוח, יש לחפוף היטב את השערות ולרחוץ את הפנים והאוזניים באופן יסודי עם סבון רחצה ולנגב אח"כ במגבת נקייה. יש להיות בצום החל מחצות. בבקר הניתוח, אין לשתות, לאכול או ללעוס מסטיק. כמו כן, יש לשטוף את הפנים והאוזניים שוב. אין למרוח איפור, קרם לחות, שפתון וכדומה. לבנות עם שיער ארוך, נא לאסוף את השער לכיוון הקודקוד, רצוי לקלוע אותו בצמה. אם אתם משתמשים בגלולות או תרופה קבועה אחרת, יש להמשיך כרגיל.

החלמה מהצמדת אוזניים

לאחר הניתוח, עם הסרת התחבושות ביום ה-3-4, האזור עדיין נפוח ועשויים להיות בו שטפי דם קלים החולפים מעצמם ללא כל טיפול. כדי למנוע חזרה של הסחוס למקומו לאחר הניתוח יש להקפיד על חבישת סרט (כמו של שחקני טניס) בלילה, למשך חודש ימים, דבר הגורם ללחץ קל על אזור האפרכסת והצמדתה לקרקפת.

 

תוצאות לאחר הניתוח

במידה והניתוח בוצע בידי רופא מקצועי ניתן לראות את השינוי מיד לאחר הניתוח, אם עוברים את הניתוח בהרדמה מקומית. אך התוצאה הסופית ניתן לראות רק לאחר שהנפיחות יורדת ושטפי הדם מחלימים, כחודש עד חודש וחצי מיום הניתוח.

שאלות ותשובות אודות ניתוח אוזניים

  • אם המועמד לניתוח הינו ילד צעיר, סביר להניח כי הניתוח יבוצע בהרדמה כללית, כך שהילד יישן במהלך כל הניתוח. לילדים בוגרים מעל גיל 11 או מבוגרים ניתן לבצע את הניתוח בהרדמה מקומית עם טשטוש. בכל מקרה, חשוב להיוועץ עם מנתח פלסטי מומחה, בעל ניסיון בביצוע ניתוחי הצמדה או הרמת אוזניים.

  • במהלך הניתוח, נעשה חתך בחלקה האחורי של האוזן. בגישה אחורית זו מבצעים שינויים וקפלים בסחוס עד לזווית הרצויה. הסחוס נתפר אח"כ למקומו המדויק ומעוגן גם לאחורי האוזן. בסיום הניתוח, נסגר בעור בתפר נמס.

  • לאחר ניתוח להצמדת אוזניים המטופל עובר לחדר התאוששות, לצורך מעקב ופיקוח רפואיים. ברוב המקרים המטופל משוחרר לביתו לאחר כמה שעות. ישנם מקרים מיוחדים בהם ידרשו המטופלים להישאר לאשפוז של לילה ולהשגחה נוספת, אך זה נדיר.

שאלות ותשובות לפני ניתוח הצמדת אוזניים

  • הניתוח מתאים לגברים ונשים כאחד.  כל אדם המרגיש כי מרחק האוזן מהקרקפת גדול מדי בחלק העליון, המרכזי או התחתון.  ניתן להגיע לפגישה עם ד"ר מוסקונה, מנתח פלסטי מומחה בתחום, ההחלטה לגבי הצורך בניתוח נשענת על תלונות המטופל והתרשמות המנתח הפלסטי, האם באמת קיימת בעיה. מרחק של קצה האוזן מהקרקפת מעל 2 ס"מ באזורים מסוימים שלה, מוגדר בד"כ כבלט משמעותי.

  • ניתן לבצע ניתוח הצמדת אוזניים החל מגיל 4, כאשר האפרכסת מגיעה ל80%-90% מגודלה וצורתה הסופית.

  • ברוב המקרים יש סיכוי לשינוי עד גיל 6. החל מגיל 6 צורת האפרכסת והזווית לא ישתנו.

  • לצערי לא, בניתוח זה לא ניתן להקטין את האוזן. ניתן להקטין לעיתים את תנוך האוזן בעיקר אצל מבוגרים.

  • הניתוח מטפל באפרכסת ומצמיד אותה לאחור ואינו עוסק באוזן התיכונה, האוזן הפנימית או תעלות השמע שהן אחראיות על השמיעה אי לכך, הניתוח אינו משפיע על השמיעה

  • ניתן לעבור ניתוח להצמדת אוזניים גם כאשר מרכיבים מכשיר שמיעה. אך מכיוון הניתוח מתבצע דרך חתך מאחורי האוזן סביר להניח שבהתחלה יהיה קשה להרכיב את המכשיר מאחורי האוזן. מומלץ לבדוק את הנושא מול המנתח הפלסטי, בכל אופן, ניתן לבצע את הניתוח

שאלות ותשובות לאחר ניתוח אוזניים

  • משך ההחלמה הראשונית אורך כשבוע. לאחר מכן תתכן נפיחות קלה באוזן שתלך ותפחת בהדרגה. התחבושות על הראש נשארות כארבעה ימים ואחרי הסרתם ניתן להתקלח רגיל. התפרים נמסים כך שאין צורך להוציאם.

  • בשלושת הימים הראשונים שלאחר הניתוח יש כאב באזור האוזניים, לאחר מכן הכאב יורד משמעותית וחולף לחלוטין לאחר שבוע.

  • כשבוע עשרה  ימים לאחר הניתוח.

  • כן, אך הניתוח מתבצע בחלק האחורי של האוזן, ולכן הצלקות יהיו מוסתרות, כמו כן, האוזן צמודה לקרקפת ועוזרת להסתיר את הצלקות. הצלקות בדרך-כלל אינן נראות גם עם שיער קצר/אסוף. לעיתים נדירות עלולות להופיע צלקות קלואידיות מאחורי האוזניים, זו תופעה בלתי ניתנת לצפייה מראש ותלויה בתגובה העצמית של כל מנותח.
    לרופא המנתח אין כל יכולת להשפיע או למנוע סוג זה של צלקות. למזלנו, צלקות קלואידיות נדירות מאוד.

גלריית תמונות – הצמדת אוזניים